top of page

Chanel na tenkém ledě?


Přestože se mnohým z nás může zdát, že se během karantény a „covidu“ ve světe módy nic neudálo, opak je pravdou. Stalo se toho více, než si člověk uvědomí. A jednou z mnoha událostí, která byť na pohled nijak zvlášť zřejmě zahýbala módním průmyslem, je Chanel. Tedy zvyšování cen v Chanelu.


Možná se nyní někteří z vás ptají, co je tím vlastně myšleno, vždyť kvůli inflaci se ceny zvyšují neustále a nikdo kolem toho nedělá žádné haló. Jenže tohle je něco jiného. Módní dům Chanel zdražil všechny své kabelky v řádu až desítek procent. Růst cen je individuální pro každý model, zvýšení cen se pohybuje v rozmezí od 2,5% až po 25%. To možná pořád nemusí znít jako nic hrozivého, ovšem pokud je kabelka, jejíž cena byla 2680, zdražena o 25%, výsledek není nijak zvlášť pěkný (je to 3350, což činí zhruba 90 000Kč)…


No dobrá, tak když zvýšili ceny, tak přece určitě zvýšili i kvalitu kabelek, nebo ne?

Ne.

Kvalita kabelek Chanel se v průběhu posledních let rapidně snižuje, přesto ceny rostou šílenou rychlostí. Kupříkladu Chanel Classic Flap ve velikosti Jumbo stála ještě v roce 2009 2695, v roce 2017 už to bylo 5900 a nyní je to už 6600 (zhruba 176 000Kč). A to vše za kabelku, jejíž kvalita se za úměrnou ceně rozhodně považovat nedá.


Co si od toho tedy Chanel slibuje? Vždyť dříve nebo později musí všem zákazníkům dojít trpělivost!

















Opak je pravdou. Kabelky Chanel jsou stále více žádané, a přestože jsou jejich ceny závratné, rok od roku se jich prodává více a více. Už dávno se nejedná o exkluzivní produkt, který by si mohla dovolit jen vybraná skupina lidí. Dnes je to „masově“ vyráběna kabelka jako každá jiná. A právě to se Chanel snaží růstem cen změnit. Cílem je vytvořit dokonale exkluzivní značku, jakou je zatím jedna jediná…Hermès.

Nejslavnější kabelky Hermès, modely Birkin a Kelly, se cenově pohybují v řádech desetitisíců eur. A to není vše. Nestačí totiž peníze na kabelku mít. Na Birkin a Kelly jsou dlouhé pořadníky, každý rok je vyrobeno pouze velmi omezené množství a Hermès si pak doslova vybírá, který ze zákazníků bude mít tu čest koupit si jejich kabelku, a který je dost dobrý na to danou kabelku mít a nosit.




















2 Hermés Birkin (second-hand 19 653€)


A přesně toho se snaží dosáhnout i Chanel. Absolutní exkluzivity. Jenže podaří se to? Přesto, že ceny rostou, má dnes kabelku Chanel snad každá „influencerka“. A žena, která je skutečně vysokého statutu, pak raději zamíří do Hermès, než aby měla předraženou kabelku, kterou má každá druhá…

Co z toho tedy vyplývá? To, že se Chanel snaží stůj co stůj stát druhým domem Hermès. A to, že je už dost možná na velmi tenkém ledě, protože spousta lidí, kteří jsou skutečně ti, jež by Chanel opravdu reprezentovali a milovali, pomalu ztrácí chuť utratit tisíce euro za jejich kabelky, které místo toho je kupují jen celebritky, influencerky a lidé bez špetky elegance a vkusu, kteří se akorát snaží být „cool“ a „in“.




3 Vintage Chanel Classic Flap Bag


(Pokud je však stále vašim stejně jako mým snem si jednu klasickou Chanelku pořídit, není potřeba zoufat. Nemusíme totiž utrácet za novou kabelku z butiku, místo toho můžeme investovat do vintage kousku z druhé ruky, jehož cena je mnohem příjemnější, hodnota pouze roste a kvalita tu dnešní mnohonásobně převyšuje. Ale o nákupu vintage kabelek až příště;))


Stella Tomečková

(Instagram: stellatomecek)


73 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page